Veelgestelde vragen

1) Wanneer mag ik beginnen?
De instapleeftijd is 7 jaar d.w.z. dat je werkelijk 7 jaar moet zijn op moment van aansluiting . Iemand die jarig is in de maand december moet tot december wachten vooraleer hij/zij kan aansluiten.
2) Ik wil beginnen maar mag ik dan kiezen  op welk uur ik kom trainen?  
Neen , in onze club zijn er 2 groepen : Team A & Team B. Beiden trainen op maandag- en vrijdagavond. Team A traint telkens van 19u00 tot 20u00 terwijl Team B traint van 20u00 tot 21u30.
3) Hoe wordt bepaald in welke groep ik  terecht kom?
Team A is bedoeld voor jonge beginnende judoka’s vanaf 7 jaar en judoka’s tot oranje-groene gordel.
Team B is bedoeld voor gevorderden & volwassenen.
De hoofdtrainer bepaalt elk judoseizoen in samenspraak met het trainersteam in welke groep je start.
Indien je reeds lid bent van de club, krijg je in de loop van de zomervakantie een brief van onze secretaris met daarin alle uitleg voor volgend seizoen en in welke groep je bent ingedeeld.
4) Ik heb nog nooit judo beoefend. Hoe  begin ik eraan?
Enkel als je nog nooit bent aangesloten geweest bij de Vlaamse Judofederatie kan je gratis 4 opeenvolgende trainingen volgen, inclusief verzekering. Daarna is de keuze aan jou om aan te sluiten of niet. De laatste initiatietraining dient het lidgeld en de  vergunning betaald te worden aan een van de bestuursleden.
5) Ik heb ooit reeds judo gedaan. Wat nu?
  • Initiatietrainingen zijn niet meer mogelijk indien je ooit reeds judo hebt gedaan.
  • Indien je lid was van KJC Lier, kunnen we jouw lidmaatschap nakijken in ons archief - ledenlijst en mag je, mits goedkeuring van de hoofdtrainer, met de graad beginnen waarmee je bent gestopt.
  • Indien je lid was van een andere judoclub, aangesloten bij de Vlaamse Judo Federatie, en je hebt nog een geldige vergunning, kan je bij onze club starten mits betaling van het lidgeld.
  • Indien je lid was van een andere judoclub, aangesloten bij de Vlaamse Judo Federatie, en je hebt geen geldige vergunning meer, kan je bij onze club starten mits betaling van de vergunning en van het lidgeld.
6) Wat moet ik betalen vooraleer ik op  de mat kom?
Om verzekerd op de mat te komen, moet je vergunning in principe ten laatste 14 dagen op voorhand betaald zijn. Betaling in contanten op de dag van je eerste training geeft geen recht op toegang tot de tatami! De verzekering is immers pas geldig als de Vlaamse Judo Federatie en de vergunningsaanvraag en het vergunningsgeld heeft ontvangen.
Naast de vergunning (die rechtstreeks naar de VJF wordt gestuurd), betaal je een jaarlijks lidgeld. Indien je reeds lid bent van de club, krijg je in de loop van augustus een brief van onze secretaris met daarin alle uitleg voor volgend seizoen en in welke
groep je bent ingedeeld.
7) Indien ik later op het seizoen beslis  om te trainen, krijg ik dan vermindering?
De vergunning is steeds een vaste prijs, opgelegd door de Vlaamse Judo Federatie. Deze kunnen we niet aanpassen. Als je later dan december lid van de club wordt, betaal je enkel lidgeld voor de resterende maanden d.w.z tot het einde van het
seizoen.
8) Spijtig genoeg kan ik maar 1 x week  komen trainen ipv 2. Is dit mogelijk ?
Ja , maar weet dat je achterstand opbouwt t.o.v. anderen. Je moet de trainer(s) niet verwittigen als je eens niet kan. Belangrijker is wel dat je niet zo snel aan een examen kan deelnemen voor een volgende graadverhoging. Denk eraan dat je ook niet minder lidgeld of vergunning zal betalen.
9) Hoe verloopt een examen?
In een gans judoseizoen worden er in totaal 3 examens afgelegd, meestal in december, februari, en juni. In de loop van het seizoen wordt je daarvan op de hoogte gehouden (bezoek regelmatig onze website). Vooraleer je kan deelnemen aan een examen, moet je de minimum leeftijd hebben, voldoende aantal trainingen op je aanwezigheidskaart hebben (naargelang de graad van kyu) en de nodige wachttijd hebben doorlopen. Dit biedt echter geen uitsluitsel: let wel dat steeds de hoofdtrainer beslist of je uiteindelijk deelneemt of niet, enkel een voldoende aantal trainingen volstaat niet!
10) Wat moet ik meebrengen voor een  examen?
Uiteraard je judogi en je aanwezigheidskaart. Je ouders of vriend(in) mag je meebrengen maar worden niet toegelaten in de bovenzaal (concentratieverlies!). Op de dag van het examen is er geen training en zijn enkel de judoka’s die examen afleggen aanwezig.
11) Mogen mijn ouders en/of vriend(in)  komen kijken naar een training?
Neen, we wensen zo weinig mogelijk afleiding. De kinderen worden gebracht naar en afgehaald aan de sporthal. Maar om iedereen toch de kans te geven hun judoka aan het werk te zien, is er telkens op de laatste vrijdagtraining van elke maand een open training. Stilte van de aanwezigen wordt wel gewaardeerd.
12) Ik heb een kind met  gedragstoornissen, kan hij/zij aansluiten?
Iedereen is welkom bij onze club. Door het feit dat de judosport door heel wat artsen en therapeuten vaak wordt aangeraden bij gedragstoornissen, vragen wij wel aan de ouders om het trainersteam hiervan op de hoogte te brengen. De hoofdtrainer bepaalt na een proefperiode of de judoka blijft aangesloten of niet.